toksyczny Opublikowano 24 Marca Udostępnij Opublikowano 24 Marca Owoce cytrusowe dostarczają najwięcej witaminy C Cytrusy (owoce cytrusowe) w przeważającej części są bardzo łatwe do rozpoznania na pierwszy rzut oka. Rosną na wiecznie zielonych drzewach lub krzewach o pojedynczych listkach i mają postać mięsistych jagód o dwuwarstwowej skórce. Na zewnątrz widzimy kolorową (zieloną, żółtą lub pomarańczową) warstwę flawedo, pod którą kryje się biała gąbczasta błonka. Soczysty miąższ podzielony jest na segmenty, które nam, konsumentom, bardzo ułatwiają jedzenie. Wewnątrz miąższu znajdują się zazwyczaj większe lub mniejsze białe nasiona – wyjątkiem są jedynie cytrusy, które powstają bez zapłodnienia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi