toksyczny Posted March 23 Share Posted March 23 (edited) Witajcie! Artykuł o trunkach typu bimber, whisky , wódka Dziś przedstawię Wam 3 alkohole, opiszę ich produkcję, historię, rodzaje oraz przedstawię ciekawostki związane z nimi. Wódka Wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą. Może mieć charakter czysty, bez dodatków lub smakowy. Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej, niż 37,5% obi., zwykle 40% obi. Surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, tradycyjnie zboża lub ziemniaki. W szerszym sensie, zwłaszcza historycznym, wódkami określa się napoje alkoholowe uzyskiwane na bazie destylowanego alkoholu pozyskanego z przerobu płodów rolnych. Rodzaje wódki: 1. Wódki czyste – to rozcieńczony wodą do 45% (lub więcej) spirytus rektyfikowany. *zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego z wodą *wyborowe – powstające w procesie dwukrotnej destylacji *luksusowe – powstające w procesie wielokrotnej destylacji *premium i *superpremium – powstające w procesie wielokrotnej destylacji i filtracji. 2. Wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Wódki gatunkowe można podzielić na: *zwykłe – otrzymywane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych *naturalne – otrzymywane z destylatów nierektyfikowanych *bimber – otrzymywany ze spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na: *wytrawne – do 50 g ekstraktu w 1L. *półwytrawne – od 51 g do 120 g w 1L. *półsłodkie – od 121 g do 220 g w 1L. *słodkie – od 221 g do 330 g w 1L. *likiery i kremy – powyżej 330 g ekstraktu w 1L. Ciekawostki: 1. Liderem światowej konsumpcji jest Rosja (57%). ( Dałbym Polskę) 😍❤️ 2. Pierwszą na świecie wódką, która odbyła lot z prędkością ponaddźwiękową była Polska wódka Wyborowa, serwowana pasażerom samolotu Concorda o napędzie turboodrzutowym. 3. Polską wódkę możemy znaleźć nawet w Japonii w Tesco. 😉 4. Polska jest pierwszym producentem w UE i czwartym na świecie. (!) BIMBER : Bimber (samogonka, brymucha, księżycówka) – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich. Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową z zacieru z fermentacji alkoholowej. Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach. Składniki: 3,7 kg mąki kukurydzianej, 15 kg cukru, 5,7 dag drożdży i ok. 126 litrów wody. Przygotowując, nastaw pamiętajmy o ilości cukru. Wypracowany zacier, powinien być wytrawny ( w smaku nie powinniśmy wyczuwać cukru ) Przygotowując, bimber z owoców zadbajmy, by zacier nie zawierał dużej ilości osadów i resztek owoców. Dolewając, wypracowany zacier do kotła użyjmy sitaka. Sfermentowane owoce mogą, w końcowym etapie gotowania bimbru mogą mieć kluczowe dla jego smaku. Zacier po wypracowaniu nie powinien zbyt długo leżeć. Obserwując, rurkę fermentacyjną zauważysz, brak przepływu gazu z balona jest, to czytelny sygnał do dalszych prac. Nie należy gotować bimbru z owoców więcej jak dwa razy. Ciekawostki: 1. W okresie obu wojen światowych i stanu wojennego bimber był popularnym środkiem płatniczym. 2. Produkowany jest nadal w wielu rejonach kraju ze względów tradycyjnych, kulturowych i ekonomicznych przy czym jest znacznie tańszy od wódki. 3. Bimber domowej roboty ponoć smakuje lepiej niż taki z profesjonalnej produkcji. 4. Spożywany jest przede wszystkim przez mieszkańców Rosji. WHISKY: Whisky – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. 1. Zacieranie - w etapie zacierania jęczmień jest czyszczony maszynowo i mielony na grubą mąkę zwaną miałem. Otrzymany miał jest następnie mieszany w naczyniu zwanym kadzią zacierną z gorącą wodą. 2. Fermentacja - brzeczka fermentuje w dużych zbiornikach zwanych kadziami fermentacyjnymi. Są one tradycyjnie wykonane z drewna takiego jak sosna oregońska. Po dodaniu do brzeczki drożdży rozpoczyna się fermentacja. W trakcie fermentacji drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce w dwutlenek węgla i alkohol. Po około dwóch dniach proces wygasa i zatrzymuje się. W wyniku fermentacji otrzymujemy płyn o zawartości 8-10% alkoholu przypominający piwo. 3. Destylacja - proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody. Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego płynu. Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. 4. Dojrzewanie - obecnie większość whisky dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowały się burbon, sherry, porto lub whisky. 5. Mieszanie - whisky mieszana powstaje w wyniku połączenia wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych. 6. Butelkowanie - ostatni etap tej produkcji. Whisky trafia do butelek. Ciekawostki: 1. W 2011 r. sprzedaż whisky w Polsce wzrosła o 30 proc. 2. W 2012 roku globalne spożycie whisky wyniosło 860 mln litrów. Na pierwszym miejscu pod względem ilości spożytej whisky była Francja (1,9 litra na osobę). 3. W 1915 roku w Zjednoczonym Królestwie wprowadzono prawo, zgodnie z którym każda whisky, aby zasłużyć sobie na tę nazwę, musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Źródła: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wódka http://www.pva.org.pl/page-new/index.php/pl/polska-wodka/historia-wodki http://www.rozbria.pl/historia-wodki/ http://tipy.interia.pl/artykul_2071,jak-zrobic-bimber.html https://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber http://facet.wp.pl/krotka-historia-bimbru-6002214781268609a https://pl.wikipedia.org/wiki/Whisky#Spo.C5.BCycie https://pixabay.com/pl/images/search/bimber/ Edited March 23 by toksyczny 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pika pika Posted March 23 Share Posted March 23 No od razu lepiej, aczkolwiek na następny raz jak wybierasz czcionkę nie mającą polskich znaków to takich nie wstawiaj. Mowa o "ARTYKUŁY". Jest git 👍 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian Posted March 23 Share Posted March 23 Podzielam zdanie @ pika pika , o wiele lepiej się prezentuję niż poprzedni artykuł :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts