Skocz do zawartości
Just4Frag.eu

Artykuł o trunkach typu bimber, whisky , wódka


Rekomendowane odpowiedzi

 

kNJVg0B.png

 

Witajcie!

454644063_goragazetki.jpg.49c4080aede991c3543e3944846ff72a.jpg.724eb2160b315fafe99328179adc222c.jpg.dcea06414750f2c66f28e1ab6d1ca4d1.jpg

 

Artykuł o trunkach typu bimber, whisky , wódka

Dziś przedstawię Wam 3 alkohole, opiszę ich produkcję, historię, rodzaje oraz przedstawię ciekawostki związane z nimi.

454644063_goragazetki.jpg.49c4080aede991c3543e3944846ff72a.jpg.724eb2160b315fafe99328179adc222c.jpg.dcea06414750f2c66f28e1ab6d1ca4d1.jpg

 

Wódka

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

 

image.png.973e132ab2927ed8ec5c8f1f8c2e8e4a.png

 

 

Wysokoprocentowy napój alkoholowy uzyskiwany przez zmieszanie w odpowiednich proporcjach spirytusu rektyfikowanego z wodą.

Może mieć charakter czysty, bez dodatków lub smakowy.

Zawartość alkoholu etylowego w wódce wynosi nie mniej, niż 37,5% obi., zwykle 40% obi.

 

Surowcami do produkcji wódek są produkty pochodzenia rolniczego, tradycyjnie zboża lub ziemniaki.

W szerszym sensie, zwłaszcza historycznym, wódkami określa się napoje alkoholowe uzyskiwane na bazie destylowanego alkoholu pozyskanego z przerobu płodów rolnych.

 

Rodzaje wódki:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

 

1. Wódki czyste – to rozcieńczony wodą do 45% (lub więcej) spirytus rektyfikowany. 
*zwykłe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego rozcieńczonego z wodą
*wyborowe – powstające w procesie dwukrotnej destylacji
*luksusowe – powstające w procesie wielokrotnej destylacji
*premium i *superpremium – powstające w procesie wielokrotnej destylacji i filtracji.

 

 

2. Wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych i cukru. Wódki gatunkowe można podzielić na:
*zwykłe – otrzymywane z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych
*naturalne – otrzymywane z destylatów nierektyfikowanych
*bimber – otrzymywany ze spirytusu destylowanego i nierektyfikowanego

Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:
*wytrawne – do 50 g ekstraktu w 1L.
*półwytrawne – od 51 g do 120 g w 1L.
*półsłodkie – od 121 g do 220 g w 1L.
*słodkie – od 221 g do 330 g w 1L.
*likiery i kremy – powyżej 330 g ekstraktu w 1L.

 

 

Ciekawostki:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

 

1. Liderem światowej konsumpcji jest Rosja (57%).  ( Dałbym Polskę) 😍❤️
2. Pierwszą na świecie wódką, która odbyła lot z prędkością ponaddźwiękową była Polska wódka Wyborowa, serwowana pasażerom samolotu Concorda o napędzie turboodrzutowym. 
3. Polską wódkę możemy znaleźć nawet w Japonii w Tesco. 😉

4.  Polska jest pierwszym producentem w UE i czwartym na świecie. (!)

 

BIMBER  :

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

image.png.67e0dd86b80c8188ac744114846ed25f.png

454644063_goragazetki.jpg.49c4080aede991c3543e3944846ff72a.jpg.724eb2160b315fafe99328179adc222c.jpg.dcea06414750f2c66f28e1ab6d1ca4d1.jpg

 

Bimber (samogonka, brymucha, księżycówka) – wysokoprocentowy napój alkoholowy produkowany w warunkach amatorskich.

Otrzymywany zazwyczaj przez destylację okresową z zacieru z fermentacji alkoholowej.

Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem.

Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach.

 

Składniki:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

3,7 kg mąki kukurydzianej, 15 kg cukru, 5,7 dag drożdży i ok. 126 litrów wody.

Przygotowując, nastaw pamiętajmy o ilości cukru.

Wypracowany zacier, powinien być wytrawny ( w smaku nie powinniśmy wyczuwać cukru )
Przygotowując, bimber z owoców zadbajmy, by zacier nie zawierał dużej ilości osadów i resztek owoców.

Dolewając, wypracowany zacier do kotła użyjmy sitaka. Sfermentowane owoce mogą, w końcowym etapie gotowania bimbru mogą mieć kluczowe dla jego smaku.
Zacier po wypracowaniu nie powinien zbyt długo leżeć. Obserwując, rurkę fermentacyjną zauważysz, brak przepływu gazu z balona jest, to czytelny sygnał do dalszych prac.
Nie należy gotować bimbru z owoców więcej jak dwa razy.

 

Ciekawostki:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

1. W okresie obu wojen światowych i stanu wojennego bimber był popularnym środkiem płatniczym. 
2. Produkowany jest nadal w wielu rejonach kraju ze względów tradycyjnych, kulturowych i ekonomicznych przy czym jest znacznie tańszy od wódki.
3. Bimber domowej roboty ponoć smakuje lepiej niż taki z profesjonalnej produkcji. 
4. Spożywany jest przede wszystkim przez mieszkańców Rosji. 

 

WHISKY:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

Whisky  – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

 

image.png.cb6c746efc4e8c9f89daa523ab5db7e0.png

 

1. Zacieranie - w etapie zacierania jęczmień jest czyszczony maszynowo i mielony na grubą mąkę zwaną miałem.

Otrzymany miał jest następnie mieszany w naczyniu zwanym kadzią zacierną z gorącą wodą.
2. Fermentacja - brzeczka fermentuje w dużych zbiornikach zwanych kadziami fermentacyjnymi.

Są one tradycyjnie wykonane z drewna takiego jak sosna oregońska. Po dodaniu do brzeczki drożdży rozpoczyna się fermentacja. W trakcie fermentacji drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce w dwutlenek węgla i alkohol. Po około dwóch dniach proces wygasa i zatrzymuje się.

W wyniku fermentacji otrzymujemy płyn o zawartości 8-10% alkoholu przypominający piwo.
3. Destylacja - proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody.

Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego płynu.

Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. 
4. Dojrzewanie - obecnie większość whisky dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowały się burbon, sherry, porto lub whisky. 
5. Mieszanie - whisky mieszana powstaje w wyniku połączenia wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych. 
6. Butelkowanie - ostatni etap tej produkcji. Whisky trafia do butelek.

 

Ciekawostki:

image.png.b67fa6941f2035cc1ca1356e6fb3f6d0.png.fe0b7de5bb0ef1590d2eb61ea31cef7d.png.7740024cd1da462aadc38fe237fe3923.png

 

1. W 2011 r. sprzedaż whisky w Polsce wzrosła o 30 proc.
2. W 2012 roku globalne spożycie whisky wyniosło 860 mln litrów.

Na pierwszym miejscu pod względem ilości spożytej whisky była Francja (1,9 litra na osobę).
3. W 1915 roku w Zjednoczonym Królestwie wprowadzono prawo, zgodnie z którym każda whisky, aby zasłużyć sobie na tę nazwę, musi leżakować w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata.

 

454644063_goragazetki.jpg.49c4080aede991c3543e3944846ff72a.jpg.724eb2160b315fafe99328179adc222c.jpg.dcea06414750f2c66f28e1ab6d1ca4d1.jpg

 

 

 

Źródła: 
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wódka
http://www.pva.org.pl/page-new/index.php/pl/polska-wodka/historia-wodki
http://www.rozbria.pl/historia-wodki/
http://tipy.interia.pl/artykul_2071,jak-zrobic-bimber.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber
http://facet.wp.pl/krotka-historia-bimbru-6002214781268609a
https://pl.wikipedia.org/wiki/Whisky#Spo.C5.BCycie

https://pixabay.com/pl/images/search/bimber/

 

 

 

 

 

Edytowane przez toksyczny
  • Super! 1
  • Lubię to! 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...